CES 2020 priniesla chuťovku s názvom Impossible Pork

Každý január sa fanúšikovia nových technológií stretávajú na populárnej CES (Consumer Electronics Show) výstave v americkom Las Vegas. Event slúži ako gigantický showroom umožňujúci všetkým inovátorom odprezentovať počas 4 dní svoje najnovšie technologické vychytávky. Hoci aktuálny ročník začal len včera, stihol už prekvapiť viacerými gadgetmi a futuristickými projektmi.

TITANS freelancers na Instagrame. Sleduj nás.

TITANS freelancers na Facebooku. Daj nám follow.

Veľmi zaujímavou súčasťou CES sú aj tento rok inovátori z Impossible Foods – startupu, ktorý sa snaží nadizajnovať mäsové výrobky tak, aby boli bez mäsa, no zároveň by sme to nemali vedieť rozpoznať. Vege nadšenci odštartovali svoj projekt v roku 2016, keď svetu priniesli prvý Impossible Burger. Ide o burger, ktorý neobsahuje ani štipku mäsa, ale aj tak máte pri jeho jedení pocit, že mäso konzumujete.

Minulý január zasa chuťové bunky návštevníkov oklamali svojím Impossible Beef, ktoré chutilo a vyzeralo úplne rovnako ako klasické hovädzie.

Tohtoročnou parketou je mäso bravčové a výsledok znova ten istý. Impossible Pork je rovnako, ako jeho predchodcovia, chuťovo, vôňou aj vizuálnym prevedením takmer na nerozoznanie od skutočného mäsa. V surovom stave je podobne ružový, po upečení rovnako šťavnatý. Zároveň sa pýši nálepkou gluten-free a získalo kosher aj halal certifikáciu.

Aktuálna ponuka IT projektov. Freelancuj s TITANS.

Receptovo však toto „nemäso“ pripomína skôr ultra spracovanú potravinu. Obsahuje totiž niekoľko ingrediencií a látok, ktoré sú kontroverznými čo sa zdravia týka. Základnou, protein dodávajácou surovinou je sója, živočíšny tuk je tu nahradený slnečnicovým olejom. Okrem toho sú do Impossible Beef pridávané rôzne vitamíny, cukry, aminokyseliny a zlúčeniny, ktorých cieľom je čo najviac priblížiť chuť a vlastnosti reálneho bravčového mäsa.

Ide teda o veľmi uveriteľný „bravčový fake“, ktorý jeho tvorcovia prezentujú ako nevyhnutnú ne-mäsovú alternatívu. Je totiž verejne známe, že ľudia sú obrovskými konzumentmi mäsa a jeho produkcia sa stáva neudržateľnou. CEO tohto Silicon Valley startupu, Pat Brown, sa na tlačovej konferencii vyjadril, že tradičná výroba mäsa podľa neho významne prispieva k dvom najväčším hrozbám, ktorým ľudstvo čelí – ku katastrofickej zmene podnebia a závažnému oslabeniu biodiverzity.

Práve túžba znížiť negatívne vplyvy na našu planétu je jedným z cieľov spoločnosti Impossible Foods. Zároveň ponúkajú produkt, ktorý je v porovnaní s mäsom menej kalorický, má menej celkového tuku a neobsahuje takmer žiadny cholesterol.

A čo plány do budúcna? Na január je naplánovaná prezentácia ďalšej vegetariánskej pochúťky, konkrétne pôjde o ne-mäsovú verziu klobásy. Okrem toho majú Impossible Foods v merítku aj také maškrty ako slanina alebo morské plody.

Zdroj: cnet.com