Titanská cesta v roku 2022

Titanská cesta v roku 2022

06.12.2022
4 min.

Do roku 2022 sme ako celá spoločnosť vstúpili s vyhliadkou neistého a turbulentného obdobia. Spôsobené to bolo najmä pandémiou so všetkými obmedzeniami a škodami, ktoré so sebou priniesla. Potrebovali sme počuť správy nádeje a pozitívnych vyhliadok. Tie ale častokrát neprichádzali a dúfať v návrat do normálnu sa mnohí obávali.

Róbert Dusík a Marek Greško hodnotenie: Titanská cesta v roku 2022

IT odvetvia sa pandémia počas viac ako dvoch rokov dotkla iným spôsobom ako napríklad služieb v gastre, alebo vo výrobe. V našom odvetví bolo aj v minulosti pomerne bežné a dostupné pracovať z domu a nútené homeoffice, ktoré so sebou prinášal lockdown, nás až tak nezaskočili. Čo sa však zmenilo u nás bol objem a rýchlosť projektov, pre ktoré firmy hľadali špecialistov. Zrazu bolo potrebné rýchlo a rozsiahlo automatizovať, inovovať a budovať virtuálne pracovné prostredia. Po pandémii sme rovnako zaznamenali narastajúci trend rýchlejšej fluktuácie na strane freelancerov. Obzvlášť v minulom roku sa ľudia pracujúci na IT projektoch začali rýchlejšie a odvážnejšie presúvať medzi projektami a nebáli sa opustiť častokrát aj dlhodobé spolupráce s vidinou želanej zmeny projektu a prostredia.

Naša cesta v roku 2022

V TITANS freelancers sme sa tento rok zamerali na prehlbovanie spolupráce s českou spoločnosťou BRIDGEWATER, do ktorej sme vstúpili kúpou majoritného podielu ešte koncom minulého roka. Po roku spolupráce sme urobili na spoločnej ceste skutočne veľký krok vpred, o čom svedčí aj to, že od budúceho roka budeme spoločne vystupovať pod značkou TITANS. Zlaďovanie fungovania dvoch rozdielnych organizácií nie je najľahšia pracovná výzva, ale keď máte na druhej strane ochotného a pracovitého partnera, zvládnete toho veľa. Ako titanská rodina sme sa za posledný rok nerozrástli len na medzinárodnom poli, ale aj o nových kolegov a náš interný tím sa rozrástol z 22 na 32 ľudí, z čoho máme nesmiernu radosť.

Počas krízy sa ukázala solidarita

Ako sa rok postupne rozbiehal, pandemická situácia sa začínala v našom regióne zlepšovať. Len málokto tušil, že sa na nás valí ďalšia veľká kríza. Ráno 24. februára sme sa zobudili do novej reality, do ktorej sa chce zobudiť asi len málokto. Ničím nevyprovokovaná absurdná invázia Ruska na Ukrajinu zadefinovala celý zvyšok tohto roka a obávame sa, že aj ďalších, ktoré budú nasledovať. Netrvalo dlho a ľudia utekajúci pred vojnou prišli aj na Slovensko. Spočiatku sme ako spoločnosť zareagovali skutočne hrdinsky. Každý kto mohol pomohol, či už finančne, ubytovacími kapacitami alebo dobrovoľníckou prácou. Chceme sa poďakovať nielen našim kolegyniam a kolegom, ktoré a ktorí sa do týchto aktivít hneď zapojili, ale aj všetkým ostatným, ktorí tak urobili. Aj keď vlna solidarity časom ochladla, dôležité je, že nezmizla.

Inšpiratívne príbehy nás stále motivujú

Počas posledných mesiacov sme mali rovnako možnosť sledovať mnohé inšpiratívne príbehy ľudí a iniciatív, ktoré sa na nás obrátili so žiadosťou o podporu. Či už to bola nám blízka inkluzívna materská škola Rozmanita, ktorej sme hrdými partnermi od samého začiatku a ktorá tento rok oslávila svoje prvé narodeniny, ale aj mnohé ďalšie projekty ako napríklad Tvoj BuddyOmamaAj Ty v ITEmocionálny kompas,… Je skvelý pocit vidieť koľko dobra a pozitívnych zmien dokážu priniesť angažovaní a schopní ľudia. Na Slovensku ich máme neúrekom, len im musíme dať viac priestoru a prostriedkov na realizáciu. V TITANS freelancers sme pripravení podať pomocnú ruku dobrým a zaujímavým projektom najmä na poli vzdelávania a duševného zdravia. 

Opäť sme nevynechali obľúbené aktivity

Tento rok sme mali rovnako možnosť zúčastniť sa veľkého množstva kongresov, diskusií, konferencií a mnohých ďalších podujatí. Nesmierne si vážime, keď dostaneme ako TITANS pozvanie porozprávať o svete IT freelancingu na rôznych konferenciách, alebo máme možnosť hájiť naše farby na rôznych podujatiach v našom TITANS stánku. Spomedzi všetkých skvelých podujatí, ktorých sme sa zúčastnili musíme vypichnúť dve akcie, ktoré sú pre nás nesmierne dôležité. Medzi ne patrí náš obľúbený CodeCon – najväčšie stretnutie web developerskej komunity na Slovensku, ktoré tento rok dorástlo na skutočne špičkovú úroveň. Rovnako nadšení sme boli z tohtoročnej konferencie PyCon – stretnutia kóderskej komunity vyvíjajúcej v programovacom jazyku Python. 

Teší nás stále zvyšujúca sa kvalita týchto podujatí a rovnako aj narastajúci záujem účastníkov.

Bol to intenzívny, prekvapivý a náročný rok plný turbulentných zmien. Aj keď to nebolo vždy ľahké, môžeme povedať, že sme ho zvládli a že sme sa snažili zo seba dostať v každej situácii len to najlepšie. Veľká vďaka patrí našej titanskej rodine! Máme ten najlepší tím skvelých ľudí zapálených pre vec. Rovnako vďaka všetkým partnerom a freelancerom, s ktorými máme možnosť spolupracovať a budovať tak na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách silnú IT komunitu. 

Vám ostatným ďakujeme za podporu a prečítanie nášho zhodnotenia tohto roka a prajeme vám pokojné sviatky plné oddychu a radosti.

Róbert Dusík & Marek Greško

31 296

Titanov, ktorí sa
k nám pridali

660

Klientov, ktorí sa
k nám pridali

435 090

Úspešne dodaných
man-days