Prieskum medzi developermi: TOP jazyky

Prieskum medzi developermi: TOP jazyky

24.08.2022
3 min.

Ktoré programovacie jazyky dominujú v súčasnosti? Každý software developer sa postupným získavaním skúseností vyprofiluje svojim špecifickým spôsobom. Je to prirodzené – ovplyvňuje ťa všetko, a to od vzdelania cez projekty, na ktorých sa rozhodneš pôsobiť až po tvoje vlastné záujmy. Niekedy však môže byť veľmi užitočné, ak sa namiesto vlastnej cesty svetom software developmentu zameriaš na trendy okolo seba.

Ako sa mení popularita programovacích jazykov?

To je jedna z otázok, na ktoré odpovedá prieskum State of Developer Nation od spoločnosti SlashData. Začiatkom mája 2022 bolo uverejnené jeho 22. vydanie, takže o dáta z minulosti pre porovnanie s aktuálnym stavom nie je rozhodne núdza.

Dáta boli zbierané v období od decembra 2021 do februára 2022. Do prieskumu sa zapojilo viac ako 20-tisíc software developerov zo 166 krajín. Výsledky teda skutočne odzrkadľujú aktuálne trendy z celého sveta.

Programovacie jazyky

TOP 3 najpopulárnejšie jazyky

V prvom rade sa opäť potvrdila dominancia JavaScriptu. 17,5 miliónová skupina developerov, ktorí používajú tento skriptovací jazyk mu už v desiatom prieskume po sebe priniesla prvé miesto z hľadiska popularity medzi developermi. Treba však dodať, že analytici zo SlashData pod JavaScript zahrnuli aj CoffeeScript a TypeScript.

Python, ktorý pred dvoma rokmi predbehol Javu sa s počtom užívateľov na úrovni 15,7 miliónov drží na druhom mieste. V poslednej dobe dosiahol veľký prírastok – až 3,3 miliónov developerov za pol roka. Keď zoberieme do úvahy, že JavaScript za rovnakú dobu zaznamenala „iba“ 1 milión nových priaznivcov, Python by sa čoskoro mohol dostať na vrchol rebríčka.

Najpopulárnejšiu trojicu uzatvára Java. Tento jazyk je na svete už takmer tri dekády, no každoročne zaznamenáva stabilný prísun nových užívateľov. Dôvodom je jeho všestranné využitie v backende, vývoji aplikácií pre Android, ale aj nové využitie v oblasti VR a AR.

Čo ďalšie ukázal prieskum?

Analýza zozbieraných dát ukázala skok v popularite jazyka Rust. Od 3. kvartálu 2021 sa posunul o dve priečky vyššie. V priebehu posledných dvoch rokov sa skupina developerov využívajúcich Rust takmer strojnásobila.

Nárastu počtu užívateľov sa teší aj Kotlin. Ak porovnáš údaje o jeho popularite z aktuálneho prieskumu a výsledky z rovnakého obdobia v minulom roku, nájdeš viac ako zdvojnásobenie počtu jeho priaznivcov spomedzi software developerov. Táto zmena je pripisovaná najmä rozhodnutiu spoločnosti Google, ktorá si ho vybrala ako preferovaný jazyk pre development spojený s Android aplikáciami.

Čo ukazuje prax?

V našich každoročných bilanciách sa na prvej pozícií už 9 rokov nachádzajú projekty pre Java programátorov a v poslednom období hneď za ním nasledujú projekty pre JavaScript programátorov. Prieskum teda skutočne odráža realitu na trhu a naša široká ponuka IT projektov, kde sa využívajú tieto programovacie jazyky je toho dôkazom.

31 456

Titanov, ktorí sa
k nám pridali

663

Klientov, ktorí sa
k nám pridali

435 090

Úspešne dodaných
man-days