IT projekty od TITANS presviedčajú študentov, aby zostali na Slovensku

IT projekty od TITANS presviedčajú študentov, aby zostali na Slovensku

15.01.2024
5 min.

Trápi ich, ako si zabezpečia budúcnosť na pozadí ekonomickej krízy. Ich kamaráti v zahraničí im ospevujú skvelé zamestnania, kde získali inovatívne IT projekty, zdravé sebavedomie a pracovnú hodnotu. Oni si však nie sú istí, čo uviesť v životopise, ako si zarobiť na obstojné bývanie a predstava, že ak úspešne skončia štúdium, jedného dňa budú pracovať na nejakom zastaralom legacy systéme v banke, ich veľmi neláka. 

Údaje potvrdzujú, že každý piaty študent chce zo Slovenska odísť natrvalo a ďalšia takmer polovica aspoň na nejaký čas. Vyplýva to z analýzy “Magnet pre talent”, ktorú vypracovali odborníci pod vedením Výskumnej a inovačnej autority spadajúcej pod Úrad vlády. Skutočnosť, že odliv mozgov je na Slovensku výraznejší ako vo väčšine krajín EÚ, nie je pre nikoho prekvapivou novinkou. Lepšie platové a životné podmienky sú pochopiteľným dôvodom, prečo sa až 40 percent študentov informatiky plánuje zamestnať v zahraničí. 

My v TITANS sme presvedčení, že tento dlhodobý trend si vyžaduje podobne dlhodobé aktivity v snahe ho zvrátiť. Aj preto sa angažujeme v oblasti vzdelávania. Podporujeme inovatívne prístupy vyučovania, pomáhame rozvíjať sociálne a emocionálne zručnosti detí, edukujeme mladých na školách, radíme im, ako preraziť na domácom trhu a vysvetľujeme im, ako v budúcnosti môžu získať IT projekty svetovej kvality. 

TITANS sa podporou vzdelávania usiluje o to, aby slovenské talenty zostávali na domácom trhu. Inšpirovať ich môžu aj IT projekty špičkovej kvality.

To-čo-treba-menovať

Jedným z príkladov vzdelávacích činností boli mnohé prednášky našich kolegov zo sales a recruitmentu, ktoré sme opätovne organizovali na Fakulte elektrotechniky a informatiky (FEI) STU v Bratislave. Prioritou bolo pre nás odovzdať študentom poznatky z praxe, ktoré dokážu využiť už teraz. 

Naša expertka na recruiting, Sylvia Ličková, ich naučila, ako sa viac predať na trhu práce, prečo zaváži kvalita ich LinkedIn profilu a životopisu aj to, ako si ich vylepšiť. Študenti ocenili, že workshop bol realizovaný interaktívne a zameraný na tému, v ktorej im nemá kto poradiť. 

O tom, ako funguje IT freelancing, FEI-kárskym mysliam porozprával Michal Brandis, ktorý kedysi tiež sedel v tamojších laviciach. Náš súčasný Key Account Manager im vysvetlil rozdiely medzi prácou na živnosti a tou prostredníctvom s.r.o. aj dôvody, prečo dopyt po freelanceroch rastie. Na študentov pôsobili motivujúco aj rozličné formy spolupráce (on-site, hybrid, off-site), ktoré freelancing ponúka, a priemerný manday rate na trhu. 

Výhody kariéry freelancera vedia najlepšie odprezentovať naši recruiteri.

Ako chutia IT projekty v podaní Titanov

Keďže vzdelávanie je jednou z oblastí, ktoré aktívne podporujeme, rozhodli sme sa rozšíriť našu spoluprácu s FEI o ďalšie podujatia. Prvým z nich sú inšpiratívne Biznis raňajky s Titanmi. Kto by lepšie odprezentoval značku, ktorá je vo svojej oblasti lídrom na slovenskom trhu, než jej samotní zakladatelia? A tak na fakultu zavítali naši CEOs Robo Dusík a Marek Greško. So študentmi si pripomenuli svoje vysokoškolské časy, obavy, ktoré neskôr predchádzali založeniu ich spoločnej firmy aj dôvody, pre ktoré sa ochotne vzdali stabilného zamestnania. 

Veru, ambície nikdy nespia! Študenti si už od skorého rána našli čas usadiť sa v renovovanom bloku E a podrobiť našich šéfov dobre premysleným otázkam. Energiu do novembrového dňa im okrem predstavy nových možností dodali aj chutné chlebíčky a titanské FlapJacky, ktoré sa rozobrali rýchlejšie ako teplé rožky. Nás zase motivovala skutočnosť, že stredobodom ich pozornosti nebolo jedlo, ale tipy, ako v odvetví preraziť a získať najžiadanejšie IT projekty. Kiežby sa každé raňajky mohli začať v takom nádejnom duchu!

Keďže IT projekty sú niečo, čomu naši CEOs dobre rozumejú, dokázali študentom odovzdať cenné rady.

Kto v detstve nesníval o kariére superhrdinu?

Neprešlo veľa času a naše škatule na krovky sme naplnili opäť. Tentoraz sme na FEI zavítali osviežení prvým mrazom, ktorí popohnal ambiciózne mysle, aby sa skryli do vyhriatych priestorov a zúčastnili sa Veľtrhu práce. 

Potešilo nás, že mnohí študenti si nás pamätali z nedávnych Biznis raňajok a prednáška ich oslovila natoľko, že sa s nami prišli zoznámiť bližšie. Potvrdilo sa tak naše presvedčenie, že mladí ľudia vycítia, ak prednášajúci téme naozaj rozumejú, pretože sú sami “z fachu”. 

Veríme, že keď táto šikovná generácia naberie profesionálne skúsenosti, spomenie si na svoj dávny sen stať sa superhrdinom v reálnom ajťáckom svete a pridá sa k našim exkluzívne vyselektovaným odborníkom. Dovtedy im však určite pomôžu cenné odporúčania, ktoré im zazdieľali naši kolegovia recruiteri, a poznanie, že cesta k IT projektom, ktoré sú prospešné pre verejnosť, je skutočná a vopred vychodená. 

Recruiteri z TITANS predstavili študentom IT projekty, ktorým sa v budúcnosti môžu venovať.

Chceme, aby sa študenti cítili byť videní

Nové mená v databáze sú fajn, aj nárast followerov na našich sieťach je super. Ale najspoľahlivejšou spätnou väzbou sú rozhovory s ľuďmi, ktorých mladý život aj napriek prvotnému zdaniu nie je vôbec jednoduchý. Udržať balans medzi náročným štúdiom, často neplatenými stážami, sociálnym životom a očakávaniam spoločnosti i najbližších, to vytvára enormný tlak. 

My si pamätáme, aké mätúce bolo zažiť more usmievavých recruiterov, ktorí nám nasľubovali hory-doly, ale pritom nerozumeli podstate našej práce. Aj preto sa vraciame do prostredí, kde sú mladšie generácie. Snažíme sa byť tými, ktorými by sme chceli stretnúť, keď sme boli v ich veku. Dnešní študenti informatiky budú totiž raz odborníkmi, ktorí budú zlepšovať IT projekty zajtrajška.  

V tejto súvislosti sa chceme poďakovať FEI za našu doterajšiu spoluprácu a tešíme sa na opätovné stretnutia! Medzitým sa s novými tvárami radi zoznámime aj tu, bude nám cťou.

31 473

Titanov, ktorí sa
k nám pridali

663

Klientov, ktorí sa
k nám pridali

435 090

Úspešne dodaných
man-days