Rozmýšľaš nad IT freelancingom?

Rozmýšľaš nad IT freelancingom?

12.07.2021
5 min.

Sloboda, flexibilita, väčšia kontrola nad životom. Freelancing prešiel vývojom a dnes ponúka oveľa viac.

Trh s freelancermi zažíva boom. K marcu 2019 evidoval Google medzi svojou pracovnou silou viac freelancerov ako klasických zamestnancov. Podľa prognóz bude od roku 2027 na trhu práce v USA dominovať práve freelancing. Dopyt po tejto forme spolupráce rastie aj na Slovensku. Hlavnou cieľovkou sú ľudia z kreatívneho a technologického biznisu, ktorí dnes môžu dodávať služby prakticky odkiaľkoľvek.

Freelance má bezpochyby našliapnuté na svetlú budúcnosť. Ako sa rozhodnúť, či je tou správnou voľbou pre teba? Prečítaj si týchto 5 bodov a získaj lepšiu predstavu o tom, čo znamená byť IT freelancerom.

1. Túžba po slobode vs. túžba po istotách

Túžiš si vyberať, na akých projektoch budeš pôsobiť? Láka ťa skúšať nové veci a vstupovať do neznámych vôd? Chceš mať väčšiu kontrolu nad svojím životom a financiami? Ak podvedome prikyvuješ, freelancing máš vo svojej DNA.  

Freelanceri sú ľudia túžiaci po slobode. Nelákajú ich benefity či postup po firemnom rebríčku. To všetko radi vymenia za väčšiu flexibilitu a nezávislosť. Trojmesačné, šesťmesačné či ročné projekty striedajú s dlhšími pauzami, počas ktorých cestujú a oddychujú. Sami si spravujú svoje financie a svoju budúcnosť.

Ak však preferuješ istotu, miluješ svoju pracovnú rutinu a stresuje ťa predstava častejšieho striedania klientov, viac ťa bude baviť práca na trvalý pracovný pomer.

2. Freelancing na full-time

Aj freelancing prešiel svojím vývojom. V minulosti pracoval freelancer na viacerých projektoch naraz a do každého z nich investoval iba určitý čas. Dnes rastie skupina freelacerov, ktorí pôsobia na jednom projekte v jednom čase. Takáto spolupráca je menej stresujúca, keďže nemusíš v hlave držať viacero termínov a rôzne požiadavky.

Ak je freelancer šikovný a má záujem, často sa mu objednávka po skončení projektu predĺži. Ak sú obe strany za, ostáva u klienta na ďalšom projekte. Z trojmesačnej alokácie sa tak ľahko stane spolupráca na dlhší čas.

A ako by mohlo v skratke vyzerať tvoje pôsobenie na projekte? Na začiatku sa s klientom dohodnete na hodinovej alebo dennej sadzbe, za ktorú budeš dodávať svoje služby (tzv. rate). Túto sumu začneš klientovi po nástupe na projekt fakturovať. Faktúry zvyčajne doložíš reportom, v ktorom zhrnieš počet dodaných hodín za dohodnuté obdobie (timesheet). Ak budeš potrebovať pár dni voľna, klientovi oznámiš svoju neprítomnosť.

Ak na projekte pôsobí väčší tím, je možné, že budeš v kontakte aj s jeho členmi. Spoločne s nimi sa posnažíš dotiahnuť projekt do úspešného konca. Popritom si budeš užívať väčšiu voľnosť, flexibilitu a nadpriemerné finančné ohodnotenie.

3. Freelancer nerovná sa outsider

Ak sa rozhodneš pôsobiť na jednom projekte v jednom čase, budeš mať viac priestoru na to, aby si bližšie spoznal klienta a ďalších ľudí, ktorí na projekte pôsobia. Na krátku dobu sa tak staneš dôležitou súčasťou tímu, ktorému pomôžeš splniť plánované ciele.

Nemusíš sa báť, že ti klient nebude venovať potrebnú pozornosť a v tíme nebude nikto, na koho by si sa obrátil. Práve naopak. Klient ti na začiatku poskytne všetky dôležité informácie a vysvetlí ti, s akými ľuďmi budeš v kontakte. Jeho cieľom je, aby si sa na projekte cítil dobre a aby ťa nič nebrzdilo pri realizácii tvojich úloh.

Podobný prístup majú aj ostatní členovia tímu. Chápu rolu a postavenie freelancera v tíme a vnímajú ťa ako skúsenú posilu. O svojich úlohách a projektových náležitostiach budeš komunikovať aj s nimi.

4. Kariéra IT freelancera

Bojíš sa, že ako freelancer nebudeš kariérne rásť? Nemusíš. Freelance vycibrí tvoju osobnosť aj portfólio. Z každého projektu si odnesieš nový pohľad na vývoj a cenné know-how. Uvedomíš si, čo u jednotlivých klientov fungovalo a čo nie. Pôsobením v rôznych tímoch posilníš svoje soft skills a zlepšíš si komunikačné zručnosti. 

Zmena už pre teba nebude stresom. Pri striedaní rôznych projektov zistíš, čo ti sedí najviac. Môžeš si vyskúšať projekt z domu (off-site), u klienta (on-site) alebo si vybrať kombinovanú formu spolupráce (home office striedaný s pôsobením u klienta).

Ponuka je pestrá, aj čo sa špecializácií týka. Z projektov si vyberú developeri, testeri, projektoví manažéri aj dizajnéri. V posledných rokoch stúpa dopyt po administrátoroch a DevOps špecialistoch, z programovacích jazykov je najsilnejšia Java. Ponuka freelance projektov kopíruje požiadavky trhu a zároveň udáva trendy. 

Projekt si nájdeš, aj keď vynikáš v starších technológiách. Napríklad u klientov, ktorí budujú niekoľkoročné komplexné riešenia postavené na stabilnej technológii. 

Ako vidíš, možností je viac než dosť. Je na tebe, koľko času investuješ do svojho rozvoja a ako rýchlo budeš rásť. Jedno je však isté – pri freelancingu tvoje portfólio nikdy nebude vyzerať nudne.

5. Stále váhaš?

Ak ťa stále desí predstava hľadania nových projektov či vyjednávanie zmluvných podmienok s klientmi, nájdi si niekoho, kto to spraví za teba.

V TITANS sme na projekty alokovali už viac ako 1 100 freelancerov. Každý mesiac pribudne na náš web 45+ nových projektových príležitostí. Vieme, čo znamená byť freelancerom. Skúsili sme si to na vlastnej koži. Sme plnou oporou pre všetkých našich Titanov od nástupu až po koniec projektu.

Radi pomôžeme aj tebe. Prezri si našu ponuku a nájdi si projekt už teraz. Ak ťa nejaký upúta, zareaguj naň a my sa ti ozveme s ďalšími informáciami. Alebo nám v e-maile popíš svoje projektové preferencie, prilož CV a pošli to na [email protected]. Ak nájdeme projekt, ktorý spĺňa tvoje očakávania, budeme ťa hneď kontaktovať.

Ozvi sa aj v prípade, ak chceš iba nezáväzne pokecať o freelancingu alebo máš otázky týkajúce sa účtovníctva či založenia živnosti. Aj v týchto veciach sme tu pre teba.

SUCCESS BEGINS WITH COURAGE. JOIN THE TITANS.

30 816

Titanov, ktorí sa
k nám pridali

655

Klientov, ktorí sa
k nám pridali

425 987

Úspešne dodaných
man-days