Živnosť alebo eseročka

Živnosť alebo eseročka

07.12.2016
4 min.

Živnosť alebo eseročka? Túto otázku dostávame od našich freelancerov takmer denne. Preto sme sa rozhodli pripraviť krátke, ale jasné spracovanie jednotlivých výhod a nevýhod oboch druhov podnikania.

Vznik podnikania

Pri zakladaní živnosti alebo s.r.o. (ďalej len „eseročka“ alebo „sro-čka“) ti vieme pomôcť. Ponúkame tzv. založenie podnikania na kľúč, ktoré je výhodné z časového aj finančného hľadiska. Založenie sro-čky na kľúč ťa vyjde na približne 250 € a potrvá to približne 15 dní, čím ušetríš aj niekoľko dní. Náklady na založenie živnosti online sú oveľa nižšie, konkrétne 25 €. Pokiaľ chceš nechať založenie tvojho budúceho podnikania na nás, neváhaj nás kontaktovať !

Rovnako ti vieme pomôcť aj s vedením účtovníctva, či už podvojného alebo jednoduchého. Pri podvojnom type účtovníctva je cena individuálna, no základnú cenu za rok vieme nastaviť na 960€ (80€/mesiac). Ročný poplatok za vedenie jednoduchého účtovníctva je približne 400 € (34€/mesiac).

Ručenie

Tu sa tieto dva druhy podnikania opäť diametrálne odlišujú. Zatiaľ čo pri živnosti ručíš celým svojím (aj osobným) majetkom, pri s.r.o. (spoločnosť s RUČENÍM OBMEDZENÝM) ručí spoločník, resp. spoločníci za všetky riziká podnikania len do určitej sumy , uvedenej v zakladateľskej listine, ak hovoríme o jedno-osobovej eseročke.

Pri živnosti sa ale tento problém dá vyriešiť poistením. Princípom poistenia je, že poisťovňa kryje riziká, nehody a škody, ktoré spôsobíš, a tým ťa chráni pred finančnými kompenzáciami, ktoré by si inak bol nútený hradiť z vlastných prostriedkov. Veľkou výhodou je, že toto poistenie je možné zahrnúť do nákladov v daňovom priznaní.

Zisk

Zatiaľ čo pri výbere zisku zo s.r.o. (akýmkoľvek spôsobom) je daná suma zdanená  7 %, pri živnosti to tak nie je. Rovnako je potrebné spomenúť daň z príjmu. Pri sro-čke sa príjem zdaňuje vo výške až  21 % , základ dane živnostníka (fyzickej osoby) sa zdaňuje progresívne . Daň z príjmov sa vyčísli vo výške:

  • 19 %  z tej časti základu dane, ktorá nepresahuje 176,8-násobok platného životného minima (35 022,31 €),
  • 25 %  z tej časti základu dane, ktorá presahuje 176,8-násobok platného životného minima.

Odvody

To je niečo, čo zaujíma každého začínajúceho freelancera. Veľkou výhodou živnosti je to, že prvý rok podnikania neplatíš žiadne odvody (samozrejme, okrem zdravotných odvodov). Po tejto dobe však platí pravidlo: čím viac zarobíš, tým vyššie odvody budeš platiť.  Po spomínanom prvom roku podnikania na živnosť budeš platiť zdravotné aj sociálne odvody (minimálne odvody sú momentálne 202,26 € mesačne). Následne musí živnostník platiť odvody v minimálnej výške 161,71 € mesačne, aj keď nič nezarobí ( ročne to vychádza až 1 940,52 €. Treba však spomenúť aj to, že pri sro-čke platíš iba zdravotné odvody (cca. 60 € mesačne), sociálne odvody ťa trápiť nemusia. Keď sa táto obrovská výhoda sro-čky spojí s výhodou živnosti – neplatiť odvody v prvom roku, výsledok je jasný. Pre freelancerov je najvýhodnejšia možnosť využiť živnosť počas prvého roka podnikania a následne prejsť na s.r.o.

Účtovníctvo

Pri s.r.o. je nutnosťou viesť podvojné účtovníctvo. Princíp podvojného účtovníctva spočíva v tom, že podnikateľ platí dane bez ohľadu na to, či mu ako podnikateľovi boli uhradené peniaze. Má však aj svoje výhody, napríklad dôslednejšie časové rozlíšenie pri plánovaní základu dane.

Pri podnikaní na živnosť si môžeš viesť jednoduché účtovníctvo, ktoré zvládneš aj sám. V prípade, že sa rozhodneš uplatňovať si paušálne výdavky, nemusíš viesť účtovníctvo vôbec a odpadne ti tak veľa starostí.

Časová náročnosť

Koľko času ti zaberú jednotlivé úkony? Zatiaľ čo zakladanie sro-čky trvá približne 15 – 20 dní, zakladanie živnosti je podstatne kratšia a jednoduchšia záležitosť. Založenie živnosti môžeš zvládnuť aj za jeden deň, ak si na to dobre pripravený. Ako na to sa dočítaš v našom článku.

Ukončenie podnikania

Posledným rozdielom, ktorý by sme chceli spomenúť, je ukončenie podnikania. Pri rušení s.r.o-čky ju nemusíš úplne vymazať z OR (čo je spoplatnené), ale dá sa po čase obnoviť alebo predať, čo môže priniesť zisk. Na druhej strane sa živnosť automaticky vymaže z OR bez možnosti predaja.

Živnosť alebo eseročka? Rozhodol si sa už, ako na to, alebo potrebuješ poradiť?Neváhaj a obráť sa na nás. Poradíme ti, čo je pre teba ako budúceho freelancera a Titana najlepšie!

30 832

Titanov, ktorí sa
k nám pridali

655

Klientov, ktorí sa
k nám pridali

425 987

Úspešne dodaných
man-days